Treenisuunnitelmia

Olen tehnyt Bellalle jonkinlaista runkoa siitä mitä tullaan treenailemaan ja koska. Joka päivä tehdään pieniä muutaman minuutin treenejä aluksi ja siitä kasvatetaan sitten aikaa. Ajattelin kokeilla sellaista että otan "teemapäiviä", eli jonain päivänä opetellaan jotain tokopuolelta, toisena päivänä agilitypuolelta ja kolmantena hömpötellään muuten vain, siis temppuillaan. Nyt ensin pitäisi selvittää että mistä meidän pitäisi lähteä liikkeelle. Ainakin tiedän jo sen verran ettei Bella tarjoa kontaktia luonnostaan eikä myöskään naksutellessa osaa vielä tarjota eri asioita joilla herkun voisi saada. Näitä aletaan ensin vahvistamaan temppuilupäivänä. Tokossa ajattelin aloittaa perusasennosta. Opetan varmaankin kiepsahtamalla sivulletulon joten sillä lähdetään. Istumisen B osaa ihan hienosti, nyt vain tähdätään peppu siihen jalan viereen. Agipuolella olisikin sitten paljon eri vaihtoehtoja mistä voitaisiin aloittaa. En halua näin aluksi edes miettiä esteiden testaamista vaan ensin opetellaan koiran liikkumista ohjaajaan nähden ja ohjaajan liikkumista koiraan nähden, liikkuvia alustoja, kolinoita ja räminöitä, käsiohjauksia, takapään käyttöä yms. Olen lukenut kohta tuon "agilityraamatun" (Agility Right From The Start) kannesta kanteen ja saattaa olla että vain seuraan näin aluksi kirjan järjestystä ja muokkaan sitä tarvittaessa meille sopivaksi.

Olen myöskin suunnitellut jollekin arkitottelevaisuuskurssille menemistä. Tuossa 40 kilometrin päässä olisi ihan hyviä kursseja kerran viikossa jonne voitaisiin lähteä, jos vain aikataulut saadaan sopimaan. Kursseilta lähdettäisiin hakemaan vinkkejä kouluttamiseen ja ehkä myöskin ulkopuolisia mielipiteitä siitä miltä omat keinoni näyttävät muiden silmissä. Otan mieluusti vinkkejä vastaan kokeneemmilta ihmisiltä, etenkin kun niin moni asia on kuitenkin sitä uutta tuollaisen koiran kanssa. Pitkäaikaisena tavoitteena olisi lähteä sitten jossain vaiheessa agilitykentille ja tokoilemaan, mutta haluaisin ensin luoda paremman suhteen koiraan ja saada hyvän tuntuman siihen mitkä keinot toimivat. Ainakin tällä hetkellä olen ajatellut edetä samoin kuin etenisin aivan pennun kanssa, sillä eihän Bellalle ole koskaan pidetty treenejä tai opetettu että se itse voi ansaita palkintonsa. Sillä onneksi on suuri halu tehdä yhdessä, joten luulen että pääsemme nopeastikin eteenpäin niistä aivan pentualkeista.

Palkkauksen suhteen ollaan päästy siihen pisteeseen että namit uppoavat aivan varmasti, kunhan vain on oikea herkku mukana. Mikä tahansa ei kelpaa. Leluista pallo on siis se ykkönen, mutta ei välttämättä sovellut parhaiten palkaksi koska koira kuumenee siitä liikaa. Revittävä räsy on leluista tähän mennessä paras, mutta sekään ei kelpaa enää sitten jos se ei liiku. Ei siis varmastikaan ole kovin suuri palkka juosta odottavan räsyn luokse. Etäpalkkoja ei ole paljoakaan testailtu jo siksi että ensin koiran pitäisi ymmärtää palkkauksen idea kunnolla. Nyt se alkaa jo sen ymmärtämään joten voitaisiin näitäkin kokeilla. Hassua kun on koira jolla voi kokeilla kaikenlaista. Eikä se mene yhtään rikki.

Alla muutamia pikkutavoitteita lähiajoiksi, ei minkäänlaisessa järjestyksessä:
-Namin ottaminen kädestä ilman että sormi lähtee mukana (nätisti-käsky)
-Luoksetulo varmaksi
-Kontakti luonnolliseksi osaksi treenejä
-Takapään käyttö
-Pelottavat jutut (kolinat, rapinat, muovipussit, äkilliset jutut)
-Eri palkkaustavat
-Käsiohjauksen perusteita
-Ohjaajan sijoittuminen
-Perusasento
-I-M-I ja I-S-I perusteet
-Nouto varmaksi ja kapulan pitäminen suussa (nyt tuo esineen lähelle mutta ei minulle)
-Paikallamakuu
-Koiralle selkeä ero siinä koska treenataan ja koska ei
-Treenaaminen eri paikoissa ja tilanteissa

Siinä asioita jotka nyt tulivat äkkiseltään mieleen. Kaikkia noita ei tietenkään tehdä samaan aikaan mutta tuo hahmottaa vähän sitä runkoa mille lähdetään rakentamaan.

Kommentit

Suositut tekstit