Naksuti naksun naksun

Nyt voin virallisesti sanoa että koirani tietää mitä naksuttimella tehdään. Eilen temppuiltiin ihan kotioloissa ja ennen aloittamista naksautin "yllättäen" sohvalla istuessani. Koira juoksi häntä heiluen paikalle ja jäi viereen odottamaan lisätoimenpiteitä.

Aloitimme jo opitun tempun kertaamisella (seiso) ja melkein heti koira alkoikin tarjoamaan seisomista käskystä. Hieman vielä täytyy hioa asentoa, sillä istumasta noustessa koiran takapää jää hieman alemmas, eli takajalat jäävät sellaiseen "lönkköasentoon". Hieman jäi sellainen kuva että koiran tekisi ihan hirveästi mieli ihan oikeasti tehdä jotain eikä se käsitä miten muka tavallinen seisominen voi olla temppu. Se oikein hypähtää ylös ja joutuu hieman pidättelemään itseään ettei lähtisi esimerkiksi menemään ympäri. Plussaa koiralle siitäkin ettei se yritä tarjota istumista/seisomista ilman käskyä. Hyvä Pörri!

Seuraavaksi päätin opetella uutta temppua, leikkiasentoa. Luulin jo hetken että koira tajusi sen heti kun kolme kertaa peräkkäin temppu meni aivan täysin läpi, mutta valitettavasti nämä kerrat taisivat olla vahinkoja. Koko loppuaikana koira ei keksinyt mitä yritin tarkoittaa. Huomasin että Pörri takertui liikaa jo osattuihin temppuihin ja toisti niitä sen sijaan että olisi tarjonnut jotain uutta. Kauhealla innolla se kävi vuoronperään kaikki osaamansa temput läpi ja hieman jo turhautui kun ei mikään niistä kelvannut eikä se keksinyt millä olisi namin saanut. Otin loppuvaiheessa mukaan pienen käsimerkin ja vein namin alas koiran eteen jolloin sen etupää laski maahan. Tällä varmistin että koiran mielenkiinto säilyi ja sillä oli jonkinlaiset mahdollisuudet saada nami itselleen. En halua silti jatkaa käden käyttöä, sillä koira yhdisti sen enemmänkin siihen että kädestä yritettiin kaivaa namia esille kuin siihen mitä asentoa hain. Tänään olisi tarkoitus jatkaa harjoituksia.

Sain myös hauskoja lisäideoita sille mitä kaikkea muuta kivaa naksuttimen kanssa voitaisiin opetella. Esimerkiksi seuraavat temput kuulostivat hauskoilta:

-Kumarrus/leikkiasento
-Kosketa peukkua/pikkurilliä (osaa koske-käskystä jo koskettaa kättä)
-Mene ämpäriin (tai oikeastaan laakeaan vatiin)
-Kerjää (istuen etutassut ilmassa)
-Ontuminen
-Vaa'alle nouseminen (helpottaa painon punnitsemista)
-Kahdeksikko jalkojen ympäri (osaa jo mennä houkuttelemalla)
-Vie lelut koriin
-Syötä pallo (kuonolla ihmiselle)
-Sammuta valot
-Puhu (hauku)
-Etutassut esineen päällä ympäri meneminen
-Jalkojen väliin meneminen (ja pysähtyminen siihen)

Kuten listasta näkee, itse temput ovat täysin hyödyttömiä eikä niillä ole oikeaa arvoa jokapäiväisessä elämässä. Mutta jo muutaman kerran jälkeen koirasta näkyy selvästi että se ottaa paremmin kontaktia, kuuntelee paremmin ja uskaltaisin jopa väittää että reagoi nopeammin kuin ennen. Jatkan nyt vielä tuon leikkiasennon opettamista loppuun, mutta sen jälkeen houkuttaisi ottaa joku temppu jonka koira oppisi suhteellisen nopeasti. Tällainen voisi olla esimerkiksi vatiin meneminen, peukun koskettaminen tai pallon syöttäminen.

Perustempuista olisi hauska opettaa noutaminen, mutta siinä on hieman haastetta koiran kanssa jota ei ensinnäkään kiinnosta kantaa esineitä suussaan ja jota ei toiseksi voisi vähempää kiinnostaa tuoda sitä minulle. Kyllä tämäkin temppu vielä opetellaan. Haukkuminen on myös mielenkiintoinen opetettava sillä Pörri ei juurikaan hauku. Ainoastaan silloin kuuluu yksi kumea "woof" kun koira on oikein innostunut ja riehaantunut leikistä.

On hauska nähdä kuinka koiran vireystaso on noussut viime päivinä. Aikaisemmin sohvalta sängyn viereen ja takaisin -lenkki on vaihtunut rapsutusten kerjäämiseen ja jatkuvaan perässä seuraamiseen. Nämä ovat mielestäni oikein hyviä merkkejä siitä ettei koira aivan kalkkeudu paikalleen vaan innoissaan haluaa olla mukana kaikessa. Aina lenkkikenkiä jalkaan pistäessäni saan innokkaan odottajan eteiseen ja voi sitä pettymystä jos ei pääsekään mukaan.

Kommentit

Pau sanoi…
Hömps! Eksyin kivaan videoosi (uudempi postaus) ja jäin lueskelemana Pörrin tempuista:) Käykäähän kylässä, meillä asuu kanssa yksi taikatempputaikuri...

Suositut tekstit