Ihmeidentekijät

Naksutin saapui ja harjoitukset voivat alkaa! Kokeilin aivan ensin naksuttimen toimivuutta ja koiran häntä alkoi jo heilumaan siinä vaiheessa. Onko mahdollista että koira vieläkin muistaa ne parit hassut naksuttelut joita joskus monta vuotta sitten kokeilimme?

Lähdin silti liikkeelle ihan perusasioista, eli naksahdus = nami. Ei mennyt kauaakaan kun koiran silmät kiiluivat innosta ja häntä heilui lakkaamatta. Otin mukaan ihan perus istu-käskyn, jonka koira tietysti jo osaa, ja heti vain naksu ja nami kun jotain tapahtui.

Alunperin tarkoituksenani oli ihan vain opetella naksuttimen käyttöä ilman uusien temppujen opettelua, mutta koska se sujui niin hyvin, en nähnyt mitään järkeä jatkaa vain ylimääräistä naksuttelua. Päätin siis opettaa koiralle istu-seiso -vaihtoja. Seisominen on temppu jota olen joskus ohimennen yrittänyt koiralle opettaa mutta en koskaan niin pitkälle että koira olisi oppinut mitä kyseinen käsky tarkoittaa. Osaksi olen itse luovuttanut kun en ole keksinyt keinoja joilla koiran olisi saanut ymmärtämään käskyn sisällön ja osaksi siksi että on ollut niin paljon muuta tärkeämpääkin opittavaa.

Ensin käskin koiran istumaan (istu-naksu-palkka) ja -- vastoin kirjojen opetuksia -- aloin sen jälkeen sanomaan heti sanaa seiso. Koira ymmärsi että nyt opeteltiin jotain aivan uutta juttua ja innostui entistäkin enemmän. Aluksi koitettiin tietysti läpi kaikki normaalit jutut jotka osattiin jo, istu, maahan, ympäri yms. Mutta kun naksausta ei tullut mistään näistä, alettiinkin yhtäkkiä keksimään aivan uusia juttuja. Sain olla hirveän tarkkana että naksautin vain siitä että koira nousi ylös enkä siitä että se esimerkiksi nousi ylös mennäkseen samantien ympäri.

Ja uskokaa tai älkää, ei mennyt kuin muutamia yrityksiä kun koira alkoi istumisen jälkeen nousemaan ylös ja joko jäämään paikalleen tai sitten liikkumaan pari askelta. Tässä vaiheessa kummastakin tavasta tuli palkka, kunhan liikkuminen ei ollut liioiteltua. Aikaa tähän meni ehkä 5 min. Temppu itsessään ei ole vaikea opeteltava, mutta juuri tätä tarkoitan kun sanon että pidän naksutinta ihmevälineenä. En pelkkien pyyntöjen, käskyjen ja houkuttelujen avulla ole koiraa saanut istumasta seisomaan. En ole temppua kovin tosissani yrittänytkään opettaa, mutta silti kauemmin kuin tuon viisi minuuttia. Testasin koiraa vielä sanomalla ensin pari tuttua käskysanaa, sitten seiso ja taas pari tutumpaa sanaa ja taas seiso. Joka kerralla koira tarjosi oikeaa temppua.

Noh, koska koirani ei edelleenkään ole tanskandoggi, en halunnut täyttää sitä liiallisella herkkumäärällä ja harjoitus jäi (koiran mielestä) kesken, mutta se on toisaalta tarkoituskin.

Olen tänään myös puuhaillut hieman käsitöiden parissa, sillä posti toi minulle kahta eri nylon-nauhaa. Toisesta tein uuden talutushihnan. Siitä tuli aivan perusmalli vaikka aluksi suunnittelin pistäväni siihen renkaita, sillä renkaat olivatkin liian pieniä tuon levyiselle nauhalle. Toisesta nauhasta taas tuli -- suunnitelmien mukaisesti -- takapihan juoksutusketjuun jatkopätkä. Ketju on jo pitkään ollut aivan liian lyhyt ja jatkona on käytetty koiran vanhaa talutushihnaa ja pantaa. Nyt siinä on tarkoitukseen sopivampi pätkä. Laitan ehkä huomenna kuvia tekeleistäni.

Huomenna vahvistetaan lisää uutta opittua käskyä ja käydään piiitkällä metsälenkillä. Huomiseen siis!

Kommentit

Suositut tekstit